Tomislav Zalovic fizioterapeut

Tomislav Zalović – fizioterapeut sportske agencije Upgrade

Danas smo razgovarali s Tomislavom Zalovićem, fizioterapeutom sportske agencije Upgrade te smo ga kroz ovaj razgovor htjeli malo bolje upoznati. Inače, Tomislav je osnivač Rehabilitacijskog centra Physioplus te je bio dio hrvatske olimpijske delegacije u Tokiju.

Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Bok, ja sam Tomislav Zalović, fizioterapeut sam i suvlasnik Rehabilitacijskog centra PhysioPlus. Cijeli život sam u sportu i volim sport, bavio sam se veslanjem 12 godina, pa mi je jedino logično bilo odabrati profesiju u kojoj bi bio u doticaju sa sportom i pridonosio sportu.

Iako si mlad, već imaš dosta iskustva u fizioterapiji, kako se razvijala tvoja karijera?

Završio sam stručni studij u Zagrebu na Zdravstvenom Veleučilištu i već tad sam kroz razna volontiranja shvatio u kojem bih se smjeru dalje htio educirati i razvijati kao fizioterapeut. Za vrijeme pripravničkog staža sam počeo ulagati u edukacije manualnih tehnika (Maitland i Mulligan koncept, DNS, dry needling, IASTM…) potaknut željom da što prije počnem primjenjivati stečeno znanje kako bi rješavao probleme svojih pacijenata. Te iste godine sam dobio poziv od Hrvatskog veslačkog saveza da odradim s njima sezonu i evo već 5 godina uspješno surađujemo kroz razna natjecanja kao što su svjetski kupovi, europska i svjetska prvenstva te Olimpijske igre u Tokiju.

Fizioterapeut si veslačke reprezentacije. Kako ti je raditi s vrhunskim sportašima kao što su braća Sinković, braća Lončarić, sestre Jurković…?

Rad s profesionalnim sportašima, olimpijcima je velika odgovornost, ali i velika privilegija. Profesionalni sportaši su isto ljudi samo što su njihova dnevna fizička opterećenja dva ili tri puta veća od nas ‘obične’ radne populacije. Profesionalan sportaš uvijek mora funkcionirati sa 120% svojih mogućnosti. Ozljede su neizbježne stvari svakog sportaša tako da uvijek moraš biti spreman i sposoban u što kraćem roku omogućiti sportašu da se vrati u trening. To ujedno znači i da treba razmišljati par koraka unaprijed i predvidjeti, a ako je moguće i prevenirati ozljedu.

tomislav zalovic fizioterapeut

Išao si u sklopu hrvatske delegacije na Olimpijske igre u Tokiju.
Možeš li nam reći iskustvo s Igara?

Ove Olimpijske igre su bile dosta izazovne radi čitave COVID situacije – morale su se nositi maske cijelo vrijeme, svako jutro smo imali testiranje na COVID, nije se smjelo izlaziti iz sela u razgledavanje grada, na sportska natjecanja se smjelo samo s akreditacijom – no sve to nije mi umanjilo doživljaj i uzbuđenje prisustvovanja jednom od najvećih sportskih događaja u svijetu. Atmosfera je bila odlična, natjecateljski i sportski duh vladao je Selom, a svi sportaši koje sam upoznao su dokazali da su vrhunski i van terena. Definitivno iskustvo koje ću pamtiti i koje bi volio ponoviti.

 

U Tokiju si imao priliku raditi s mnogim hrvatskim sportašima.
S kojima je bilo najlakše raditi, a koji su zahtjevniji? 😀

Olimpijske igre su mi omogućile da ne radim samo s veslačima nego i sa širim spektrom olimpijskih sportaša. Zanimljivo mi je bilo vidjeti da su ozljede, iako su sportovi različiti, imale sličan uzrok nastanka. Zahtjevnost rada sa sportašima je povezana s ozbiljnošću njihove ozljede. Bilo je nekih sportova koji nisu imali velike pauze između natjecanja pa je bilo jako malo vremena za saniranje ozljede i vraćanje sportaša u optimalno stanje. U takvim slučajevima nema vremena za greške, svaka terapija mora biti efektivna.

S partnerom si otvorio zdravstveni centar Physioplus, kako je biti poduzetnik u Hrvatskoj?

3. godine moj poslovni partner David Milinković i ja odlučili smo otvoriti PhysioPlus. Bio je to dosta veliki korak za oboje jer tada nismo ništa znali o tome kako izgraditi i voditi uspješnu firmu, bio je to izlazak iz naše komfor zone i ulazak u nešto potpuno novo. 2020. nas je pogodila pandemija COVID-19 te je prvih par mjeseci bilo dosta izazovno i neizvjesno. No, već nakon ljeta se nekako sve posložilo i, sukladno s mjerama koje je postavljao Stožer civilne zaštite, nastavili smo raditi na idejama kako da naš Centar postane još bolji. Mislim da je generalno biti poduzetnik dosta izazovno. Bitno je imati jasno postavljene ciljeve te viziju poslovanja i razvitka istog. Kada imaš jasno postavljene ciljeve tada je puno lakše ostvarivati ih.

Što misliš, koliko je važno za jednog sportaša da ima kvalitetnog fizioterapeuta pri prevenciji i saniranju ozljeda?

Fizioterapeut je definitivno bitna karika tima jednog profesionalnog sportaša iz više razloga. Ukoliko je sa sportašem konstantno zna njegovu problematiku i potrebe te sukladno tome radi terapiju, daje sportašu sigurnost i stabilnost, a sve to dovodi i do psihičke podrške i opuštenosti.

 

tomislav zalović

U kojem smjeru vidiš hrvatski sport za 10 godina?

Mislim da bi za 10 godina hrvatski sport mogao dostići razine ostalih zemlja sportske velesile. Broj profesionalnih sportaša i olimpijaca koje Hrvatska ima je dosta velik u odnosu na broj stanovništva. Sigurno postoji još toliko potencijalnih profesionalnih sportaša koji odustanu iz različitih razloga, što je jedan od glavnih razloga zašto mi se i sviđa misao vodilja i ideja vaše agencije. Puno sportaša ni ne zna koliko druge stvari pripomažu u poboljšanju njihovog performansa kao npr. kondicijski treninzi, pravilna izvedba raznih vježbi, pravovremeno prepoznavanje problema i prevencija ozljeda, pravilna prehrana. Kad bi svatko s potencijalom dobio sve potrebno na jednom mjestu vjerujem da bi njegova motivacija, a u konačnici i njegov rezultat bio vrhunski.

Kako je došlo do toga da postaneš partner sportske agencije Upgrade?

Prije par godina me kontaktirao Fran radi ozljede koja mu je smetala tokom igre i pitao me mogu li mu istu sanirati u određenom vremenskom razdoblju zbog početka sezone. Tada smo pričali kako funkcionira sport u svijetu i kako iza jednog sportaša uvijek stoji tim. Nedugo nakon toga Fran mi se ponovo javio, no ovaj put s idejom sportske agencije koja bi imala sveobuhvatan pristup u razvoju karijere jednog sportaša i pitao me bi li i ja htio biti dio te priče.

Vidiš li ovakav tip agencije kao pozitivnu stvar u svijetu sporta?

Naravno, ovakav tip agencije je pozitivna stvar zato što nudi holistički i marketinški pristup svim sportovima, a pogotovo onim gdje je konkurencija velika.

Što bi htio poručiti sportašima koji razmišljaju oko uključenja u Agenciju?

Htio bih poručiti da je sport (ukoliko se shvaća ozbiljno) posao koji je više od samog treniranja i natjecanja, a upravo je agencija ovdje da vodi brigu o svim ostalim popratnim stvarima jedne uspješne karijere što omogućava sportašu da se usredotoči isključivo na postizanje svojih sportskih ciljeva i ostvarivanje rezultata. Time ne gubi fokus, a dobiva sigurnost i potporu koja mu je potrebna za napredak i rast.