dora ivić nutricionist

Razgovor s Dorom Ivić – nutricionistkinjom sportske agencije Upgrade

Danas smo posjetili Doru Ivić, nutricionistiknju sportske agencije Upgrade te smo ju kroz ovaj razgovor htjeli malo bolje upoznati. Dora je inače zaljubljena u sport i aktivan način života te uživa u svom poslu u kojem pomaže sportašima postići što bolji rezultat. 

Draga Dora, možeš li nam se ukratko predstaviti?

Zovem se Dora Ivić i nutricionistkinja sam zaljubljena u sport i aktivan način života. Sve što radim u životu volim raditi s unutarnjim osjećajem zadovoljstva i ljubavi prema sebi i drugima s kojima radim, pa tako mogu reći da uživam u svom poslu kao nutricionist. Dojma sam kako je školovanje na mom  Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu bio tek sami početak za mene iz razloga što je nutricionizam znanost koja svakim dan napreduje te je potrebno konstantno usavršavanje. Najviše učim od svojih klijenata i njihovih uspjeha. 

Zašto si se krenula baviti baš nutricionizmom?

Za mene je nutricionizam sinteza svega što volim. Dolazim iz Metkovića i slobodno ću reći ‘’malog, ali dinamitnog grada’’ po pitanju sporta jer veliki broj sportskih legendi dolazi upravo iz Metkovića.  Odrasla sam okružena tjelesno aktivnim osobama  te je veliki broj moj prijatelja u svijetu sporta. S druge strane, tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja u život mi je ušla još jedna velika strast, a to je bila kemija. Zapanjila me lakoća kojom sam mogla pohvatati svo gradivo, pa sam tako svoj životni put nastavila u tom smjeru – upisala sam nutricionizam koji objedinjuje moju ljubav prema kemiji, sportu i tjelesnoj aktivnosti. 

Kako komentiraš da je Hrvatska sportska nacija, ali i država s najvećim postotkom pretilih ljudi? 

Nažalost nam poražavajuća statistika u puno toga ide u prilog pa tako i po pitanju pretilosti. U Hrvatskoj postoji velike razlike između osoba koje su tjelesno aktivno  i bave se sportom te onih koji to nisu. U našoj svijesti još uvijek nije sazrela ideja o učinku prehrane, tjelesne aktivnosti te viška kilograma na naše zdravlje. Pretilost sa sobom vuče ozbiljne zdravstvene posljedice kao što su visoki krvni tlak i dijabetes tipa 2. Mislim da svi poznajemo nekoga tko uzima lijekove za navedena stanja. Dojma sam da je potrebno ići u smjeru osvještavanja nacije o posljedicama pretilosti. Novija istraživanja ukazuju nam i na veliki postotak pretile djece u Hrvatskoj. Način na koji to možemo promijeniti je veća promocija sporta među djecom. 

dora ivić nutricionist

Iz svog iskustva, možeš li nam reći koliko sportaši zapravo paze na svoju prehranu?

Na edukaciji sportaša o prehrani se uvijek može raditi zato što gotovo svakodnevno dobivamo nova saznanja o učinku prehrane na sportski performans. Znala sam svjedočiti informacijama koje sportaši dobivaju od svojih trenera po pitanju prehrane, a da one sežu još iz 90.ih u periodu kad su sami treneri bili aktivni sportaši. Znanost je danas otišla predaleko i pitanje prehrane je važno prepustiti stručnjaku koje može sa svojim znanjem pažljivo razaznati nove spoznaje te ih znati upotrijebiti na sportašu. Do sada se nisam susrela sa sportašem koji je (rekli bismo) školski znao što bi i kada trebao konzumirati. Mislim da u hrvatskom sportu stiže nova era uvažavanja dosega znanja iz svijeta sportskog nutricionizma koji uvelike doprinosi kvaliteti sportske izvedbe i očuvanju zdravlja. 

Koliko je teško za jednog sportaša paziti na svoju prehranu? Zahtjeva li to ogroman dnevni angažman?

Ako bismo usporedili jednog sportaša i osobu koja nema u sebi disciplinu koju nosi jedan sportaš u sebi, rekli bismo da je sportašu puno jednostavnije voditi računa o svojoj prehrani. Dan jednog sportaša je uvelike isplaniran, pa se u takav dan prehrana može lako ‘’ugurati’’.  U čemu je riječ? Osobe često nemaju osjećaja za to kako im dan izgleda, pa se tako lako izgube u osvještavanju potrebe i vremena za obrokom. Sportaši imaju jasno isplaniran dan te je kroz rad s njima jednostavno pronaći odgovarajuće vrijeme u danu za pojedine obroke.  Za mene su najbolja iskustva u svom nutricionističkom radu bila upravo sa sportašima jer su s lakoćom primali znanja te su bili voljni surađivati. 

Koliko misliš da je prehrana važna za jednog sportaša kako bi postigao vrhunski rezultat?

Izuzetno važna. Kad osoba krene s promjenama u svojoj prehrani i pridržava se plana prehrane prve povratne informacije koje čujem su značajno povećanje energije u tijelu. Dakle, ovdje je riječ isključivo o učinku kojeg daju cjelovite namirnice iskombinirane na kvalitetan način kroz redovne obroke. Svi ćemo se složiti kako je dovoljno energije u organizmu potrebno svakom sportašu. Kvalitetnim obrocima prije treninga omogućuje se bolja pripremljenost organizma na tjelesne napore, a obrok nakon treninga omogućuje bolji oporavak. Hrana omogućuje našem tijelu da ima dovoljno ‘’goriva’’ za obavljanje svih napora. 

U kojem smjeru vidiš hrvatski sport za 10 godina?

Nažalost, djeluje mi da je situacija pomalo trula haha. Mislim da je u sportskim timova  potrebno dati šansu mladim ljudima koji razumiju funkcioniranje današnjeg doba kroz važnost društvenih mreža i umrežavanja s novim kontaktima. Hrvati tu jako zaostaju u odnosu na neke druge europske države. Najbolji primjer za ulaganje u kvalitetu svojih sportaša su Amerikanci koji su još u 90.im godinama prošlog stoljeća znali iskoristiti potencijal Michaela Jordana u marketinške svrhe. Kvalitetnog suradnika i tim ipak je potrebno platiti (kao i sve u životu), a kroz privlačenje dobrih sponzora to je moguće. Za sportaše je važno imati u svom timu nekog tko bi se isključivo posvetio samo tom dijelu njihove karijere.  

Dora Ivić

Kako je došlo do toga da postaneš partner sportske agencije Upgrade?

S Franom sam se povezala putem društvenih mreža koje danas nude bezbroj mogućnosti u poslovnom svijetu. Pozvao me na sastanak i već na prvu mi se ideja o ovakvoj agenciji svidjela. 

Vidiš li ovakav tip agencije kao pozitivnu stvar u svijetu sporta?

Ovakva agencija omogućuje bolji napredak sportaša. Biti dijelom integriranog tima za mene je bitna stvar jer je po pitanju prehrane važno znati u kojem je trenažnom procesu sportaš. Prehrambene navike sportaša mijenjanju se ovisno o intenzitetu treninga i njegovoj učestalosti, stoga uvelike pomaže ideja da uvijek mogu kontaktirati nekog od suradnika iz agencije i dobiti detaljnije informacije o psihofizičkoj spremi klijenta. 

Što bi htio poručiti sportašima koji razmišljaju oko uključenja u Agenciju?

Vrijedi probati. Za mene je svako osvježenje, dobro osvježenje. U agenciji su uključeni ljudi s iskustvom u vlastitom području djelovanja te sa željom za napretkom i usavršavanjem. Sinteza odnosa s javnošću, kvalitetnog vođenja društvenih mreža, rehabilitacije, kondicijske pripreme i nutricionizma čini sve što je potrebno jednom sportašu za uspjeh.

Dora Ivić nutri

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *